top of page

Hoe bereid je je hond voor op de komst van een baby in het gezin?

Als je een hond hebt en je bent in afwachting van de komst van een baby, dan is het belangrijk om je trouwe viervoeter voor te bereiden op deze grote verandering. De aankomst van een baby kan stressvol zijn voor zowel de ouders als de huisdieren, maar met de juiste voorbereiding en training kan de overgang soepel verlopen.


Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je hond voor te bereiden op de komst van de nieuwe gezinslid:

  1. Begin vroeg met de training: Het is het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen met de training van je hond, bij voorkeur voordat de baby arriveert. Leer je hond basiscommando's zoals zitten, liggen, blijven en komen. Dit zal je helpen om de hond onder controle te houden wanneer de baby er is en om eventuele problemen te voorkomen.

  2. Introduceer nieuwe geluiden en geuren: Baby's brengen nieuwe geluiden en geuren met zich mee die voor je hond vreemd kunnen zijn. Je kunt je hond hieraan laten wennen door bijvoorbeeld het geluid van een huilende baby af te spelen en door babypoeder of lotion te gebruiken. Op deze manier kan je hond langzaam wennen aan de nieuwe sensaties die een baby met zich meebrengt.

  3. Geef je hond voldoende aandacht: Het is belangrijk om je hond niet te verwaarlozen zodra de baby er is. Zorg ervoor dat je nog steeds tijd kunt vrijmaken voor wandelingen, spelen en knuffelen met je hond. Op deze manier voelt je hond zich niet buitengesloten en blijft de band tussen jullie intact.

  4. Stel grenzen in: Voordat de baby arriveert, is het belangrijk om grenzen te stellen voor je hond. Leer je hond bijvoorbeeld om uit de babykamer te blijven en om niet op meubels te springen waar de baby zich zou kunnen bevinden. Door duidelijke grenzen te stellen, voorkom je dat je hond de baby als een bedreiging ziet.

  5. Oefen met een babypop: Een goede manier om je hond voor te bereiden op de komst van de baby is door te oefenen met een babypop. Draag de pop rond, maak geluiden die een baby zou maken en imiteer de dagelijkse activiteiten die je met de baby zult doen, zoals voeden en verschonen. Op deze manier kan je hond wennen aan de nieuwe routine en zal de overgang minder stressvol zijn.

  6. Geef positieve versterking: Beloon je hond voor goed gedrag rond de baby. Geef hem lekkernijen en lof wanneer hij rustig en kalm blijft in de buurt van de baby. Op deze manier associeert je hond de aanwezigheid van de baby met positieve ervaringen.

Door je hond goed voor te bereiden op de komst van de baby en hem de nodige training en aandacht te geven, kan de overgang naar het leven met een nieuw gezinslid soepel verlopen. Vergeet niet dat geduld en consistentie essentieel zijn bij het trainen van je hond, en dat het uiteindelijk zal resulteren in een harmonieuze relatie tussen je huisdier en je nieuwe baby.


Wil je hierbij graag de hulp en begeleiding van een professional? Neem dan gerust vrijblijvend contact!


65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page