top of page

De overgang van wintervacht naar zomervacht: tips voor de vachtverzorging van je hond.


Het voorjaar is stilletjes aan begonnen en dat betekent niet alleen dat de temperaturen stijgen, maar ook dat onze harige vrienden hun winterjas beginnen te verliezen. Voor honden is de overgang van wintervacht naar zomervacht een natuurlijk proces, maar het kan wat extra aandacht en verzorging vereisen van hun baasjes. In deze blog delen we enkele handige tips om je hond te helpen comfortabel door deze overgangsperiode te komen.


1. Regelmatig borstelen: Tijdens de overgang van wintervacht naar zomervacht kan je hond veel meer haar verliezen dan normaal. Door regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren en help je klitten en klonten te voorkomen. Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van je hond, of het nu lang, kort, krullend of recht haar is.


2. Baden: Een goede wasbeurt kan helpen bij het verwijderen van dode haren en vuil dat vastzit in de vacht. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je alle delen van de vacht grondig uitspoelt.

3. Voeding en hydratatie: Een gezond dieet speelt een belangrijke rol bij het behoud van een glanzende vacht. Zorg ervoor dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals omega-3 vetzuren die de vacht gezond houden. Voldoende hydratatie is ook essentieel, dus zorg altijd voor vers water.


4. Trimmen indien nodig: Sommige hondenrassen vereisen mogelijk wat extra trimwerk tijdens de overgangsperiode. Als de vacht van je hond erg dik is geworden tijdens de winter, kan een bezoek aan de trimsalon helpen om overtollig haar te verwijderen en de vacht gezond te houden.


5. Bescherming tegen de zon: Nu de zon sterker wordt, is het belangrijk om de huid van je hond te beschermen tegen zonnebrand. Vooral honden met een dunne vacht of een lichte kleur zijn gevoeliger voor verbranding. Overweeg een zonnebrandcrème speciaal voor honden aan te schaffen en breng deze aan op delen van de huid die blootgesteld zijn aan de zon, zoals de neus, oren en buik.


6. Aandacht voor hotspots: Tijdens de overgangsperiode kan je hond gevoeliger zijn voor huidproblemen, zoals hotspots. Let op tekenen van irritatie of ontsteking, zoals roodheid, jeuk of haaruitval, en raadpleeg indien nodig een dierenarts voor behandeling.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je de overgang van wintervacht naar zomervacht voor je hond comfortabeler maken en ervoor zorgen dat hij er stralend uitziet en zich goed voelt tijdens de warmere maanden. Vergeet niet om geduldig te zijn en je hond regelmatig te belonen voor zijn geduld tijdens het verzorgingsproces.

10 weergaven0 opmerkingen
bottom of page